DIA DE LA TERRA

Dia per a recordar-nos que el planeta en el qual habitem no és només un espai físic.

22 abril 2020
• La crisi del COVID-19 no pot ser una excusa per a retardar l’acció climàtica.
• Reclamem mesures eficaces que frenen la deterioració ambiental i social.

La celebració del Dia de la Mare Terra cada 22 d’abril serveix per a recordar-nos que el planeta en el qual habitem no és només un espai físic de roca i aigua, sinó que té la capacitat de donar vida, acollir-nos i proporcionar-nos un ecosistema en el qual créixer i viure en harmonia. Aquesta celebració és una bona oportunitat perquè transmetes als teus scouts la importància de respectar la naturalesa com a part fonamental de la nostra existència. Per a això, et proposem algunes idees que pots dur a terme amb la classe.

CINC ACCIONS PER A CUIDAR LA MARE TERRA

1. Reflexiona sobre la necessitat de conservar i respectar la naturalesa. Consciència a les escoltes sobre la importància de les zones verdes per al planeta Terra. Pel·lícules com ‘Els últims dies del Edén’, la recentment estrenada ‘Riu 2’ o documentals com a ‘Desafiament amazònic‘ poden ser una bona manera d’abordar el problema de la desforestació i la destrucció de les zones verdes. També és molt útil i visual Global Forest Watch, una eina de Google i l’Institut Mundial de Recursos que permet comprovar com ha avançat la desforestació del planeta des de l’any 2000.

2. Anima a les escoltes a combatre el canvi climàtic. Aquest interactiu explica els factors que influeixen en el canvi climàtic i els efectes del calfament en el planeta, amb una guia per escoltes i una guia per responsables amb indicacions.

3. Explica els avantatges d’usar energies renovables. Podeu visitar algun parc eòlic pròxim, una central hidroelèctrica o algun edifici que utilitze energia solar, cada vegada més comuna en pobles i ciutats, perquè els teus alumnes comprenguen com funcionen les energies renovables i els seus beneficis per al planeta. Aquest senzill interactiu per a Primària és una bona introducció a les energies renovables i les seues característiques. Aquest altre lloc web, una mica més complet, compara energies renovables i no renovables. I en la web d’Endesa Educa es pot fer un recorregut virtual per les centrals d’energia renovables. Hi ha un vídeo explicatiu i es poden sol·licitar materials didàctics i recursos.

4. Ensenya a reciclar i reutilitzar. Explica als teus alumnes que una de les maneres més importants de cuidar el planeta està a l’abast de tots: el reciclatge i la reutilització dels recursos que ens proporciona. Portals com Inforeciclaje tenen molta informació sobre el tema. Aquest quadern sobre les tres R dóna diverses claus per a entendre la seua importància; aquest interactiu parla en profunditat i de manera amena del reciclatge del vidre; i aquesta webquest per a Secundària proposa una investigació sobre gestió de residus.


Acabar amb la pobresa extrema. Lluitar contra la desigualtat i la injustícia. Solucionar el problema del canvi climàtic. Els objectius mundials són importants, són objectius que canviaran el món i per als quals serà necessària la cooperació de les organitzacions internacionals i els líders mundials. Sembla impossible que les persones del carrer puguen influir en alguna cosa. Es rendirà sense més?

No! El canvi comença per vosaltres. De debò. Tots i cadascuna de les persones del món, fins als més indiferents i peresoses, formen part de la solució. Per sort, hi ha coses facilísimes que podem introduir en la nostra rutina i, si tots ho fem, aconseguirem grans canvis.

Li ho hem posat fàcil i hem recopilat tan sols unes quantes coses de les moltes que pot fer per a obtindre resultats.

Feu clic ací per a descarregar algunes de les accions en format PDF.