Dia europeu de la salut sexual

Què és la salut sexual?

És un estat de benestar físic, mental i social en relació amb la sexualitat. Requereix un enfocament positiu i respectuós de la sexualitat i de les relacions sexuals, així com la possibilitat de tindre experiències sexuals plaenteres i segures, lliures de coacció, discriminació i violència.

És important l’educació sexual?

L’educació sexual és una eina que ens ajuda a triar hàbits i a prendre bones decisions en àmbits de sexe i sexualitat al llarg de la nostra vida. Moltes persones continuen pensant que és inefectiva i que només serveix perquè la joventut comence abans a activar la seua vida sexual. Res més lluny de la realitat, nombrosos estudis han demostrat l’efectivitat de l’educació sexual, sobretot si es duen a terme els programes de salut que incorporen plaer sexual milloren les actituds i el coneixement sobre la salut sexual, la comunicació en parella i les pràctiques de sexe segur com a part del repertori sexual de cada persona. L’Associació Mundial per a la Salut emfatitza els aspectes positius que té sobre les persones el triangle compost pels drets sexuals, la salut sexual i el plaer sexual.

És important parlar sobre anticonceptius, ja que són molt diversos, encara que són pocs els que es coneixen i no existeix un que funcione bé a tot el món. Cada persona ha de poder decidir, amb ajuda d’una especialista, quin és el mètode més adequat per a la seua salut i l’etapa fèrtil de la seua vida. Al contrari del que algunes persones pensen, les rentades vaginals, la lactància prolongada, el coit interromput (conegut com a ‘marxa enrere’), l’ús d’espermicides sols o el comptar els dies per a evitar els pics de fertilitat, no són mètodes anticonceptius fiables.

Les malalties de transmissió sexual (MTS) normalment són transmeses durant les relacions sexuals. Poden afectar-nos i causar conseqüències greus i/o permanents (ceguesa, infertilitat…). Les dones i els nounats són els més vulnerables. El 85% dels casos apareixen entre els 15 i els 30 anys. Algunes de les més comunes són la gonorrea (contagiada per contacte sexual), la sifilis (que es contagia per contacte sexual o per la placenta del fetus) o la Síndrome d’Immunodeficiència Humana, conegut com SIDA (contagiat per mantenir relacions sexuals sense protecció amb persones contagiades o per compartir agulles i xeringues contaminades).

L’educació sexual ens permet viure lliurement la sexualitat, reduint al màxim el risc d’embaràs no desitjat o al contagi d’una malaltia de transmissió sexual, augmentant aquesta importància en les persones joves, que són els qui estan començant a viure la seua sexualitat.

Sabies que la COVID-19 també afecta a la nostra salut sexual?

En cada regió del món la infecció per COVID-19 ha arribat en diferent moment, amb una incidència diferent i amb mesures governamentals diverses, però en la societat hi haurà efectes socials significatius en la salut sexual, en les relacions de parella, en les relacions familiars, en les relacions socials i en la salut mental.

La salut i els drets sexuals són un important problema de salut pública que requereixen de gran atenció en època de pandèmia i, per això, des de l’Associació Mundial de la Salut Sexual centren l’atenció en la seua protecció i promoció de la igualtat de gènere i el respecte a la diversitat sexual.

Saps com has de protegir-te?

En aquests temps que vivim és important recordar que la protecció individual protegeix altres persones d’emmalaltir-se, que la vida ha de seguir i que la sexualitat és part inseparable i essencial de les persones. Per això aquesta situació també és una oportunitat per a celebrar i promoure el plaer sexual, per a ressaltar les possibilitats d’accedir a una vida sexual plaent, lliure de coerció, motivant a les persones a buscar resultats positius de l’activitat sexual, explorant el nostre cos i relacions. Si bé la transmissió i la desigualtat són aspectes importants d’una pandèmia d’aquest tipus, és important ser conscient i no caure en un discurs higienista que empenyorament de manera explícita o implícita a les persones a viure les seues experiències sexuals sota por i pressió externa.

Els drets de les persones, sexuals i reproductius, la igualtat i una societat lliure i justa, no han de ser sacrificats en cap procés educatiu.

Perquè la salut sexual s’aconseguisca i es mantinguen els drets sexuals de totes les persones han de ser respectats, protegits i compliments.’

La sexualitat sana és un indicador de salut i per tant de la qualitat de vida de les persones. Cal no oblidar que la salut sexual de les persones impacta directament en les relacions, la felicitat i la qualitat de vida.