Dia Internacional de les Muntanyes

Dia de les Muntanyes

Per a l’escoltisme, la vida en la natura és una ferramenta que ens fa créixer com a persones que habiten aquest món, respectant-la, cuidant-la i aprenent d’ella. En les nostres presses, caceres, aventures, empreses i projectes tenen un lloc principal, ja siga amb rutes de senderisme, acampades o accions ecològiques i/o de pionerisme. Però no som les úniques persones que estimem i necessitem aquestes formacions terrestres naturals: quasi mil milions de persones viuen a les muntanyes i més de la meitat de la població depén d’aquestes per a sobreviure, segons les Nacions Unides. 

Com tot allò que ens envolta, el canvi climàtic les ha posades en perill i, per tant, estan reflectides a la Agenda 2030 perquè: 

#MountainsMatter (les muntanyes són importants) per a

  • L’aigua. Les muntanyes són les “torres d’aigua” del món, que proporcionen del 60 al 80 per cent de tots els recursos d’aigua dolça per al nostre planeta.
  • La reducció del risc de desastres, perquè les variacions climàtiques estan provocant catàstrofes.
  • El turisme. Les destinacions de muntanya atrauen al voltant del 15 al 20 per cent del turisme mundial i són zones de gran diversitat cultural, coneixements i patrimoni.
  • L’alimentació, perquè són importants centres de biodiversitat agrícola i originen molts dels aliments que posem en la nostra taula, com l’arròs, les creïlles, la quinoa, les tomaques i l’ordi.
  • La joventut. Malgrat tindre bells paisatges, la vida a les muntanyes pot ser difícil, especialment per a les persones joves de les zones rurals
  • Els pobles indígenes. Moltes zones muntanyenques alberguen antigues comunitats indígenes que posseeixen i mantenen valuosos coneixements, tradicions i idiomes.
  • La biodiversitat, perquè la meitat dels punts crítics de biodiversitat del món es concentren a les muntanyes i les zones muntanyenques tenen aproximadament una quarta part de la diversitat biològica terrestre.

L’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) ens convida a fer escrits, piulades o penjar imatges a les xarxes socials amb l’etiqueta #MountaisMatter (les muntanyes són importants) i, així, unir-se al moviment per protegir-les. «L’escolta veu en la natura l’obra de Deu i la protegeix». Tu com la cuides? Quines accions portes a terme en el seu entorn?