Programa d'Adults.
El Programa d’Adults de la FEV (PdA) és una estratègia de voluntariat que cerca garantir la gestió adequada de tots els voluntaris que participen en qualsevol espai de la FEV. La finalitat del PdA és “Desenvolupar un escoltisme de qualitat mitjançant el treball dels voluntaris”, a través de 4 objectius:
1.- Implicar als voluntaris en el seu procés de creixement personal dins de l’escoltisme.
2.- Fomentar el desenvolupament dels espais de participació dels voluntaris.
3.- Dotar d’eines als voluntaris per a desenvolupar de forma òptima el seu treball.
4.- Promoure una gestió adequada dels mitjans de la *FEV per a cobrir les necessitats dels voluntaris.
Açò vol dir que en la FEV apostem fermament pel valor humà que ofereixen els voluntaris i que creiem que sense aquesta aportació mai podríem aconseguir la nostra missió, educar per a la transformació social. Sense els educadors i comitès dels agrupaments, els coordinadors de comarca, els voluntaris dels equips d’acció, els formadors de Lluerna i els equips directius, la FEV no podria desenvolupar la seua labor. Per açò, perquè la FEV no existiria sense els seus voluntaris, és necessària una estratègia que definisca:
-Com és el voluntariat en la FEV
-Quins són els espais de participació
-Quins perfils són necessaris
-Quins són les fases del voluntariat
-Quins són els drets i deures de tots els voluntaris
Amb açò aconseguirem uns voluntaris més motivats, més implicats i amb un compromís amb l’entitat molt més forta. Volem oferir un escoltisme on els voluntaris puguen desenvolupar-se personalment, progressar, posar en pràctica els seus valors i on se senten partícips d’una mica més gran que treballa pel canvi social. El PdA cerca promoure que en la FEV dediquem el temps i l’esforç necessari al fet que l’experiència dels nostres voluntaris siga positiva i fructífera, perquè açò repercutirà directament en la qualitat de l’educació en valors que oferim als xiquets i joves dels agrupaments escoltes. A més, la motivació dels voluntaris i la seua implicació repercutirà directament en la pròpia FEV, ja que, com hem dit, no podríem aconseguir la nostra missió si no existira el capital humà, totes aqueixes persones voluntàries que dediquen el seu temps i esforç al canvi social.
El desenvolupament propi del PdA s’ha estructurat sobre la base dels quatre espais de voluntariat amb els quals explica la FEV:
1. Els agrupaments escoltes.
2. Els equips de voluntariat.
3. Els formadors i col·laboradors de la nostra escola de formació Lluerna.
4. Els equips directius associatius i federatius.
Al que igual que el Programa de Joves, aquest programa apareix com una proposta, que malgrat ser integral permet l’adaptació i la inclusió d’aquells elements que es treballen en cadascun dels àmbits voluntaris dels diferents agrupaments escoltes. L’aplicació d’aquesta proposta per part dels grups és voluntària com fins ara ho han sigut totes les propostes que s’han trasllat des de la FEV.
Resum dels espais de voluntariat que es poden trobar a la FEV:
-Agrupaments escoltes
-Equips de voluntaris
-Escola Lluerna
-Equips directius
En aquest apartat se cerca donar a conèixer cadascun dels espais que té la FEV: agrupaments escoltes, equips d’acció, Escola Lluerna i equips directius, des dels quals es pot dur a terme un voluntariat. Amb açò se cerca que tant les persones voluntàries com el propi equip de treball sàpien amb antelació al fet que es van a comprometre i quins són les funcions concretes i el compromís requerit. Per a aprofundir més en qualsevol d’aquests aspectes, pots descarregar-te la publicació del PdA ací baix.
AGRUPAMENTS ESCOLTES |
L’essència de l’escoltisme consisteix a educar, recolzar i guiar als xiquets i joves perquè es convertisquen en ciutadans responsables, compromesos, que cerquen i promoguen el canvi social. Aquesta essència es materialitza en la realització d’activitats soci-educatives, les quals, necessiten moltes i molt variades tasques. Per açò, el voluntariat dins d’un agrupament escolta està format per persones amb diferents responsabilitats, motivació, implicació, càrrecs i tasques. Per a realitzar labors de suport logístic dins de l’agrupament escolta existirà el Comitè d’Agrupament, un conjunt de persones implicades en el treball organitzatiu de l’agrupament que recolza la seua labor educativa. |
EQUIPS DE VOLUNTARIAT |
La FEV compta amb equips de voluntaris destinats a un àmbit de treball específic, la funció del qual és desenvolupar eines o activitats que fomenten aquest àmbit. Cada equip tindrà uns objectius i accions concretes a realitzar que vénen determinats pel programa federatiu, responent a les necessitats que els agrupaments escoltes i la FEV tenen i han de canviar per a adaptar-se a la realitat. Seran equips destinats a crear, gestionar i coordinar recursos i activitats. Per a la persona voluntària, suposa una altra forma de viure l’escoltisme on recolzes el treball dels agrupaments escoltes aportant el teu coneixement en un àmbit concret i on et desenvolupes personalment en aquest àmbit. |
ESCOLA DE FORMACIÓ LLUERNA |
La Escola Lluerna, és l’escola de formació de la FEV. La finalitat d’aquest espai de voluntariat és treballar de forma conjunta per a donar formació a tota persona que la necessite, dissenyar-la i mantenir-la actualitzada juntament amb el procés formatiu i pla de formació. A més, se cerca transmetre la proposta educativa de la FEV, generar recursos educatius i vetlar per la nostra pròpia formació, sempre arreplegant les necessitats educatives de la FEV. Aquest espai ofereix als voluntaris la possibilitat de vetlar pel bon funcionament de l’Escola i dotar a la FEV d’un espai fonamental per al correcte desenvolupament de la seua finalitat educativa a través del mètode escolta. |
EQUIPS DIRECTIUS |
Són els equips de voluntaris votats per la seua respectiva assemblea per a un període de tres anys que tenen com a missió vetlar pel correcte funcionament de la federació o de l’associació a la qual representen. A nivell de la persona voluntària suposa un espai on poder recolzar el creixement i l’enfortiment del moviment escolta des d’espais més estratègics, a través dels coneixements i experiències personals. Les presidències de les tres associacions formen part de l’Equip Directiu de la FEV, sent representants de l’associació dins de l’equip. La fi última d’açò és assegurar la connexió entre la FEV i les associacions i poder respondre a les necessitats mútues. |
Exposició dels drets i dures dels voluntaris de la FEV a nivel general i de forma concreta a cada espai de voluntariat.
En aquest apartat es plantegen els drets i deures que afecten a tots els voluntaris de la FEV. A més dels aspectes generals, es determinen drets i deures específics per a cada espai de voluntariat. Per a aprofundir més en qualsevol d’aquests aspectes, pots descarregar-te la publicació del PdA en la secció del Programa d’adults.
DRETS GENERALS DE TOTS ELS VOLUNTARIS DE LA FEDERACIÓ D’ESCOLTISME VALENCIÀ
1. Ser tractats sense discriminació, respectant la seua llibertat, dignitat, intimitat i creences.
2. Rebre la informació que defineix a la FEV: Carta FEV, estructura interna, propostes educatives, funcionament, òrgans de decisió…
3. Sol·licitar i rebre orientació i assessorament sobre la seua labor voluntària.
4. Accés a la formació que facilite el desenvolupament de la seua tasca (metodologia escolta, educació en valors, gestió d’equips, formació de voluntaris…).
5. Facilitar l’accés als mitjans i/o recursos (materials i eines per a l’acompliment de la seua labor).
6. Assumir responsabilitats, adquirir compromisos i tasques, pròpies de la labor que exerceix, sent coherent amb les realitats i motivacions personals.
7. Participar de forma activa com kraal, voluntari o formador, tenint dret a ser escoltats i valorats per la resta de membres.
8. Ser reconegut pel treball realitzat com a voluntari.
9. Rebre avaluació sobre el seu treball, així com el dels altres, de forma constructiva.
10. Ser assegurat contra els riscos d’accident i malaltia derivats directament de l’exercici de l’activitat voluntària, amb les característiques i pels capitals assegurats que s’establisquen reglamentàriament.
11. Realitzar la seua activitat en condicions de seguretat i higiene en funció de la naturalesa i característiques de l’activitat.
12. A dir que no, sent coneixedor de les responsabilitats que s’assumeixen.
13. A errar i aprendre dels errors comesos.
14. Trobar en la seua activitat de voluntari un espai de promoció i creixement personal.
15. Obtenir la satisfacció personal merescuda per l’esforç realitzat i gaudir dels mèrits obtinguts, així com del treball ben fet com a voluntari.
16. Transmetre les seues opinions de forma respectuosa i proactiva, sempre amb l’objectiu de millorar l’espai de voluntariat.
17. Gaudir de lescoltisme i l’activitat de voluntari, de forma complementària a la nostra vida diària.
A part de tots aquests, els voluntaris de cada àmbit tenen més drets específics.
DEURES GENERALS DE TOTS ELS VOLUNTARIS DE LA FEDERACIÓ D’ESCOLTISME VALENCIÀ
1. Respectar a la resta de voluntaris, així com la seua labor.
2. Conèixer els principis i valors que defineixen a la FEV.
3. Actuar en la teua vida voluntària de forma responsable, coherent i conseqüent amb els principis i valors que defineixen a la FEV.
4. Participar en les tasques formatives previstes per la federació de manera concreta, així com les que amb caràcter permanent es precisen per a mantenir la qualitat del voluntariat.
5. Respectar i cuidar els recursos materials i eines que la federació i els seus grups posen a la disposició dels seus membres, fent un ús responsable dels mateixos.
6. Exercir la labor de voluntariat de forma responsable i complir els compromisos adquirits com a voluntaris.
7. Participar de forma activa i desenvolupar les competències del càrrec com a educador, voluntari o formador.
8. Escoltar, respectar i valorar a la resta de voluntaris, així com a la seua labor realitzada, assumint i respectant la diversitat d’opinions i realitats que defineixen també a la resta de voluntaris.
9. Valorar i acceptar les crítiques i avaluacions constructives rebudes durant la labor de voluntari, amb la finalitat de millorar en l’acompliment de la nostra labor.
10. Respectar els drets dels xiquets i joves destinataris de la nostra activitat voluntària.
11. Guardar, quan corresponga, confidencialitat de la informació rebuda i coneguda del desenvolupament de la seua activitat voluntària.
12. Utilitzar degudament el càrrec o posició de voluntaris i ser tractats amb igualtat a la resta de membres.
13. Cuidar i vetlar pel benestar de la resta de voluntaris, així com de la labor que realitzen.
14. Informar amb sinceritat els canvis de disponibilitat i/o motivació perquè l’espai de voluntariat puga saber clarament amb qui explica i en quina mesura.
A part de tots aquests, els voluntaris de cada àmbit tenen més deures específics.
Explicació de les fases per les quals passa el voluntari en el seu procés personal de desenvolupament en qualsevol espai de voluntariat
El cicle del voluntariat permet tenir una visió integral de totes les fases de col·laboració que existeixen entre el voluntari i els àmbits de treball de la FEV i facilita el funcionament del voluntariat en l’espai de voluntariat. D’aquesta forma, el cicle del voluntariat no se centra només en àrees concretes o programes, com per exemple la captació o la formació, sinó que es realitza de forma transversal tenint en compte al voluntari i la seua relació amb l’espai de voluntariat de principi a fi.
En el voluntariat que es realitza en la FEV tenim diverses fases, encara que en la majoria dels casos no estan definides ni protocolitzades, solament se segueix un esquema que s’ha anat adquirint al llarg dels anys i a través de tradicions o processos que en molts casos es desconeix exactament el seu oritge. Amb la definició d’aquestes fases es pretén facilitar els coneixements i referències bàsiques a l’hora d’organitzar un cicle de voluntariat, aclarint els aspectes essencials a cada moment del procés i una sèrie d’eines per a facilitar la gestió. També s’ofereixen instruments per a l’anàlisi de la situació en cada fase i s’indica què accions poden ser les més adequades.Per a aprofundir més en qualsevol d’aquests aspectes, pots descarregar-te la publicació ací baix.
Pel funcionament dels diferents àmbits de la FEV, el cicle lògic del voluntariat que es defineix és el següent:
DEFINICIÓ I PREPARACIÓ | → | INCORPORACIÓ | → | DESENVOLUPAMENT | → | MADURESA | → | RECONEIXEMENT I DESVINCULACIÓ |
Fase transversal: FORMACIÓ
Fase transversal: ACOMPANYAMENT
Fase transversal: RECONEIXIMENT
Fase transversal: AVALUACIÓ
FASE DE DEFINICIÓ I PREPARACI
Abans que el voluntari entre a formar part de l’espai de voluntariat, hem de definir el perfil d’aqueix voluntariat, i en concret la seua funció en cadascuna de les situacions específiques. Així doncs, cal pensar quins són els perfils necessaris, com es realitzarà la cerca i com es durà a terme el procés de selecció. A continuació realitzem la cerca de possibles persones que vulguen participar i fem l’elecció de la persona voluntària. Ací es contextualitza el voluntariat en l’àmbit on es vaja a desenvolupar i s’estructura la seua gestió, planificació, etc.
ÀMBIT DE L’AGRUPAMENT ESCOLTA Començament: Quan manifesta interès o el grup li manifesta interès. Durada recomanada: 1-2 setmanes. Formació recomanada:cap. Perfils recomanats: cap en especial. Responsable del seguiment: el coordinador d’agrupament, el coordinador de branca, el dinamitzador del kraal. Reconeixement: Contacte previ. Documentació: Projecte Educatiu d’Agrupament. Finalització: quan s’incorpora al Kraal. A tindre en compte… Aquesta fase ha d’adaptar-se depenent de si el voluntari ve de fora de l’escoltisme, o prové del propi agrupament escolta. | ÀMBIT DELS EQUIPS DE VOLUNTARIS Començament: Quan manifesta interés o el COVOL li manifesta interés. Durada recomanada: 2-3 setmanes. Formació recomanada: cap. Perfils recomanats: vindre d’un agrupament escolta o coneixements específics de l’àrea de l’equip. Responsable del seguiment: el COVOL i el coordinador de l’equip. Reconeixement: Contacte previ. Documentació: Programa federatiu i Carta FEV. Finalització: Quan s’incorpora a l’equip. |
ÀMBIT DELS EQUIPS DIRECTIUS Començament: Quan manifesta interès o l’Equip directiu li manifesta interès. Durada recomanada: des de 1 mes fins a mitja ronda. Formació recomanada: Curs REF, cursos específics del MSC i altres entitats afins. Perfils recomanats: vindre de un agrupament escolta, d’un equip de voluntaris o coneixements globals de l’àmbit de l’equip directiu. Responsable del seguiment: el COVOL i el president de l’equip directiu. Reconeixement: Contacte previ. Documentació: Programa federatiu i Carta FEV. Finalització: Quan se li vota en una assemblea. A tindre en compte… el nivel de compromis, tidre una visió a mig-llarg plaç, compromis de compliment de mandat. | ÀMBIT DE L’ESCOLA LLUERNA Començament: Quan manifesta interès o el COVOL li manifesta interès. Durada recomanada: 1 mes. Formació recomanada: cap. Perfils recomanats: vindre d’un agrupament escolta o coneixements pedagògics. Responsable del seguiment: l’Equip de tutors. Reconeixement: Contact previ. Documentació: Programa de Joves i Adults. Finalització: Quan comença el procés de per a ser formador. A tindre en compte… L’Escola Lluerna compta amb un equip de formadors en etapa de Maduresa que s’encarreguen de tutoritzar (fer seguiment) als voluntaris que es volen incorporar. |
FASE D’INCORPORACIÓ
En aquesta fase la persona passa a formar part de l’estructura de l’espai de voluntariat. En aquest moment, es concreta el compromís i l’activitat a desenvolupar.
ÀMBIT DE L’AGRUPAMENT ESCOLTA Començament: quan s’incorpora al kraal. Durada recomanada: 1 ronda. Formació recomanada:monogràfics específics. Perfils recomanats: educador de branca. Responsable del seguiment: coordinador de branca, dinamitzador de kraal. Reconeixement: fulard de l’agrupament. Documentació: P. Educatiu d’agrupament i branca. Finalització: quan comença a exercir càrrecs de responsabilitat en l’agrupament. A tindre en compte… En aquesta fase no es recomana que realitze formació avançada (monitor, director), sinó que prenga contacte amb l’agrupament. | ÀMBIT DELS EQUIPS DE VOLUNTARIS Començament: quan s’incorpora a l’equip. Durada recomanada: 6 mesos- 1 ronda. Formació recomanada: monogràfics específics. Perfils recomanats: voluntari d’equip. Responsable del seguiment: COVOL i coordinador de l’equip. Reconeixement: fulard federatiu. Documentació: Coneixements específics de l’àrea de treball de l’equip. Finalització: quan comença a coordinar alguna activitat dins de l’equip. |
ÀMBIT DELS EQUIPS DIRECTIUS Començament: Quan s’incorpora a l’equip directiu. Durada recomanada: 2 mesos. Formació recomanada: Curs REF, cursos específics del MSC i altres entitats afins. Perfils recomanats: membre d’equip directiu. Responsable del seguiment: president de l’equip directiu o COVOl. Reconeixement: Votació en la assemblea. Documentació: Programa federatiu, RRI funcions de cada càrrec, carta FEV, projecte anterior, funcionament/legislació d’una associació. Finalització: quan comença a coordinar accions de la seua àrea de treball exercint el seu càrrec. A tindre en compte… No deixar que s’assumisquen moltes coses per la seua motivació. | ÀMBIT DE L’ESCOLA LLUERNA Començament: Quan comença el procés de tutorització. Durada recomanada: 1 ronda (adaptada en cada cas). Formació recomanada: Curs de tutors de formació. Perfils recomanats: persona amb 22 anys o més i titulació de monitor o director. Responsable del seguiment: tutor i COVOL Reconeixement: fulard federatiu. Documentació: pla de formació, Projecte d’Escola, Programa de Joves. Finalització: quan en equip de tutors aprova la seua incorporació a l’escola. |
FASE DE DESENVOLUPAMENT
Aquesta fase es dóna una vegada que la persona s’incorpora activament i té assignades diferents responsabilitats. L’espai de voluntariat es planteja les accions vinculades a l’estada del voluntari i el seu desenvolupament personal..
ÀMBIT DE L’AGRUPAMENT ESCOLTA Començament: quan comença a exercir càrrecs de responsabilitat en l’agrupament escolta. Durada recomanada: De 2 a 5 anys. Formació recomanada:Curs de monitor o director, segons la legislació vigent. Perfils recomanats: Educador de branca, responsable de branca i càrrecs de gestió. Responsable del seguiment: Coordinador d’agrupament, responsable de branca o dinamitzador de kraal. Reconeixement: Ensenya de fusta. Documentació: Projecte Educatiu d’Agrupament, Projecte Educatiu de branca. Finalització: quan exerceix una responsabilitat major. | ÀMBIT DELS EQUIPS DE VOLUNTARIS Començament: Quan comença a coordinar alguna activitat en l’agrupament. Durada recomanada: De 2 a 3 anys. Formació recomanada: Curs REF. Perfils recomanats: Voluntari d’equip. Responsable del seguiment: Coordinador de l’equip, Responsable d’Equipo i COVOl. Reconeixement: transversal. Documentació: Programa federatiu. Finalització: quan pasa a coordinar l’equip. |
ÀMBIT DELS EQUIPS DIRECTIUS Començament: Quan comença a coordinar accions de la seua àrea de treball exercint el seu càrrec. Durada recomanada: Des d’una ronda i mitja fins a 2 rondes i mitja. Formació recomanada: Curs REF, monogràfics específics relacionats amb el seu càrrec. Perfils recomanats: membre d’equip directiu. Responsable del seguiment: presidència de l’equip directiu, CoVol. Reconeixement: quan els voluntaris et valoren. Documentació: Programa Federatiu, Programa de Scouts MSC, projecte associatiu. Finalització: Quan tria un altre càrrec directiu o decideix deixar el seu voluntariat. | ÀMBIT DE L’ESCOLA LLUERNA Començament: Quan entra en el claustre de formadors. Durada recomanada: 2 – 4 rondas. Formació recomanada: Curs ADF. Perfils recomanats: formador. Responsable del seguiment: assemblea de Lluerna i Mesa pedagògica. Reconeixement: Terceres fustes. Documentació: pla de formació, Projecte d’Escola, Programa de joves i dossier ADF. Finalització: Quan comença a coordinar cursos, s’incorpora a la taula pedagògica o decideix deixar el seu voluntariat. |
FASE DE MADURESA
Passat un temps, el voluntari ja ha adquirit suficients coneixements i els ha interioritzat com per a exercir rols de responsabilitat. En aqueix moment és quan ha de començar a fer seguiment amb altres voluntaris que estiguen en etapa de desenvolupament perquè vagen adquirint experiència i sent un model per a la resta de voluntaris.
ÀMBIT DE L’AGRUPAMENT ESCOLTA Començament: Quan exerceix càrrecs de responsabilitat en l’agrupament. Durada recomanada: des de 2 rondes fins a una durada indeterminada. Formació recomanada:monogràfics específics. Perfils recomanats: coordinador de branca, coordinador d’agrupament, dinamitzador de kraal. Responsable del seguiment: coordinador d’agrupament, altres educadors en fase de Maduresa. Reconeixement: transversal. Documentació: Programa federatiu. Finalització: Quan manifesta que té pensat deixar el kraal. | ÀMBIT DELS EQUIPS DE VOLUNTARIS Començament: Quan coordina un equip de voluntari. Durada recomanada: des de 2 fins a 4 rondes. Formació recomanada: monogràfics específics. Perfils recomanats: coordinador d’equip. Responsable del seguiment: Responsable d’equips de voluntaris, CoVol. Reconeixement: transversal. Documentació: funcionament d’equips similars a nivell regional o estatal. Finalització: Quan deixa de tenir responsabilitats dins de l’equip. |
ÀMBIT DELS EQUIPS DIRECTIUS Començament: Amb l’elecció d’un altre càrrec directiu o renovant l’anterior. Durada recomanada: de 1 a 2 legislatures. Formació recomanada: monogràfics específics. Perfils recomanats: l’equip directiu. Responsable del seguiment: president de l’equip directiu, equip directiu. Reconeixement: elecció a l’assemblea. Documentació: Programa federatiu, Programa de Scouts MSC, projecte associatiu i Programa d’altres entitats. Finalització: Quan es presenta un altre candidat per al seu càrrec. | ÀMBIT DE L’ESCOLA LLUERNA Començament: amb la coordinació de cursos. Durada recomanada: des de 3 rondes fins a una durada indeterminada. Formació recomanada: Curs ITT. Perfils recomanats: coordinador de curs, tutor, director i mesa pedagògica. Responsable del seguiment: assemblea de l’Escola Lluerna i la mesa pedagògica. Reconeixement: Quartes fustes. Documentació: Documentació pedagògica i de coordinació Finalització: Quan pasa a ser col·laborador de l’escola. |
FASE DE RECONEIXEMENT I DESVINCULACIÓ
En aquest moment ens juguem, en moltes ocasions, no solament que la persona es porte i mantinga un bon record de la seua acció voluntària sinó també el seu posterior incorporació en altres entitats afins o la col·laboració amb nosaltres en un futur. L’espai de voluntariat ha de gestionar aquesta fase per a aprofitar al màxim les etapes anteriors i la seua aportació, així com reconèixer-li la seua labor a través d’accions específiques destinades a valorar l’aportació del voluntari. També ha d’assegurar-se que, després de la seua eixida de l’espai de voluntariat, aquesta persona se senta satisfeta del procés viscut.
ÀMBIT DE L’AGRUPAMENT ESCOLTA Començament: Quan manifesta que té pensat deixar de pertànyer al kraal. Durada recomanada: 6 mesos. Formació recomanada:cap. Perfils recomanats: monitor de branca, dinamitzador de kraal. Responsable del seguiment: La persona que li relleve en el seu càrrec, el coordinador d’agrupament, CoVol. Reconeixement: Cerimònia de comiat. Documentació: Informació d’altres entitats afins o del comitè d’agrupament. Finalització: Quan deixa d’estar en els llistats com a part del kraal. A tindre en compte… En moltes ocasions és un bon moment perquè passen a formar part del comitè d’agrupament, realitzant un procés similar al del kraal. | ÀMBIT DELS EQUIPS DE VOLUNTARIS Començament: Quan deixa de tenir responsabilitats dins de l’equip de voluntaris. Durada recomanada: 1 ronda. Formació recomanada: cap. Perfils recomanats: voluntari d’equip. Responsable del seguiment: COVOL i responsable de l’equip. Reconeixement: transversal. Documentació: informació d’altres entitats afins. Finalització: quan deixa de tenir contacte regular amb el nou equip. |
ÀMBIT DELS EQUIPS DIRECTIUS Començament: Quan manifesta que té pensat deixar el càrrec. Durada recomanada: 2-3 mesos. Formació recomanada: cap. Perfils recomanats: membre d’equip directiu o voluntari d’equip. Responsable del seguiment: responsable d’equip humà i COVOL. Reconeixement: Agraïment en l’assemblea d’eixida.. Documentació: informació d’altres entitats afins. Finalització: quan deixa de tenir contacte regular amb el nou equip. | ÀMBIT DE L’ESCOLA LLUERNA Començament: Quan deixa de coordinar cursos. Durada recomanada: Des de 1 ronda fins a 3 rondas. Formació recomanada: cap. Perfils recomanats: col·laborador. Responsable del seguiment: Mesa pedagògica. Reconeixement: Cerimònia de comiat de l’Escola. Documentació: Informació d’altres entitats afins. Finalització: Quan deixa el perfil de col·laborador i de desvincula de l’escola. |
Exposició dels diferents perfils que es poden trobar a cada espai de voluntariat
Dins de cadascun dels quatre espais de voluntariat, es defineixen i concreten perfils dels voluntaris que són necessaris, definint les funcions, característiques del voluntariat, habilitats i aptituds. Amb açò se cerca que tant les persones voluntàries com el propi equip de treball sàpien amb antelació al fet que es van a comprometre i quins són les funcions concretes, el compromís requerit i les aptituds necessàries per a cada perfil. Així mateix, l’elecció dels perfils i els càrrecs es realitzarà de forma més conscient, ajustant les expectatives a la realitat.
Aquests perfils són recomanacions basades en l’experiència i en l’anàlisi de la realitat i tenen com a únic objectiu garantir que les persones voluntàries no “cremen” etapes abans d’hora, se senten còmodes i puguen desenvolupar-se conforme a la seua experiència i capacitat. Per a aprofundir més en qualsevol d’aquests aspectes, pots descarregar-te la publicació del PdA ací baix.
AGRUPAMENTS ESCOLTES | |||
La persona voluntària en l’agrupament escolta desenvoluparà principalment activitats soci-educatives directament amb xiquets i joves, encara que també realitzarà totes aquelles tasques que siguen necessàries per a dur a terme les activitats com per exemple cercar un autobús, portar els comptes, comprar material, fer actes, es reunirà amb els pares i mares… D’altra banda, el Comitè d’agrupament és un conjunt de persones implicades en el treball organitzatiu de l’agrupament que recolza la labor educativa de l’agrupament escolta, de manera que les seues funcions vindran definides i requerides des de l’equip d’educadors. És també l’òrgan de representació de les famílies, a través del com aquests prenen part activa en l’organització de l’agrupament. A més dels perfils explicats ací, cada agrupament escolta és lliure de crear els seus propis sobre la base de les seues necessitats de cada ronda solar. En aquest cas, és important que es definisca qui fa què perquè les funcions es realitzen i la responsabilitat no es diluïsca. | |||
KRAAL | CONSILIARI | COMITÈ | |
COORDINACIÓ D’AGRUPAMENT | SECRETARIA | PRESIDÈNCIA | |
EDUCADOR | TRESORERIA | SECRETARIA | |
COORDINADOR DE BRANCA | DINAMITZACIÓ DE KRAAL | TRESORERIA | |
RESPONSABLE DE PROGRESSIÓ PERSONAL | RESPONSABLE DE MATERIAL | VOCALS |
EQUIPS DE VOLUNTARIS | |||||
Per a la persona voluntària, incorporar-se a un equip suposa una altra forma de viure el voluntariat dins de l’escoltisme on recolzes el treball dels agrupaments escoltes aportant el teu coneixement en un àmbit concret i on et desenvolupes personalment en aquest àmbit. Segons les necessitats concretes, el nombre de persones en l’equip variarà, però sempre existirà la figura d’un coordinador d’equip i la figura de participant en l’equip. | |||||
COORDINACIÓN DE EQUIPO | VOLUNTARIO EN EQUIPOS DE ACCIÓN |
EQUIPOS DIRECTIVOS | |||
L’estructura de funcionament de la FEV està formada per un Equip Directiu de vuit llocs, als quals se’ls poden sumar o restar càrrecs segons el projecte federatiu. Destacar que la indicació en els perfils de “edat mínima” de 25 anys per a participar en Equips Directius, és una recomanació perquè els voluntaris gaudisquen, aprenguen i no cremen les seues etapes en els agrupaments. D’igual manera, les associacions també tenen equips directius votats per assemblea associativa que tenen com a missió vetlar pel correcte funcionament de les associacions. Aquests equips han de tenir com a mínim quatre càrrecs: Presidència, Secretària, Tresoreria i Consiliari. A partir d’aquests mínims, cada equip podria proposar a l’assemblea, segons estatuts, necessitats i disponibilitat, els càrrecs que es consideren oportuns. | |||
FEDERACIÓ | ASSOCIACIONS | COMARCAS | |
PRESIDÈNCIA I VICEPRESIDÈNCIA | SECRETARIA | PRESIDÈNCIA I VICEPRESIDÈNCIA | COORDINACIÓ |
TRESORERIA | RESPONSABLE DE COMUNICACIÓ | TRESORERIA | TRESORERIA |
RESPONSABLE DE CREIXEMENT I EQUIP HUMÀ | COORDINADOR D’EQUIPS DE VOLUNTARIS | SECRETARIA | SECRETARIA |
RESPONSABLE D’ANIMACIÓ PEDAGÒGICA | CONSILIARI | CONSILIARI |
ESCOLA LLUERNA | ||||
La Escola Lluerna, és l’escola de formació de la FEV. Aquest espai ofereix als voluntaris la possibilitat de vetlar pel bon funcionament de l’Escola i dotar a la FEV d’un espai fonamental per al correcte desenvolupament de la seua finalitat educativa a través del mètode escolta. Aquests voluntaris responen a les necessitats pedagògiques de la federació i al projecte de la Escola Lluerna que defineixen quins són les necessitats, objectius i accions a complir, per la qual cosa a cada moment es definiran els diferents cursos i equips de treball i les seues funcions per a cada període. | ||||
FORMADOR | COORDINACIÓ DE CURS | TUTOR DE FORMACIÓ | MESA PEDAGÒGICA | DIRECCIÓ ESCOLA LLUERNA |
Explicació per a l’aplicació pràctica del PdA en l’agrupament escolta i la seua avaluació.
Per a posar en funcionament el PdA en un agrupament escolta sense que supose una ruptura total amb el que es porta fent fins al moment, i que es treballe de forma progressiva i adaptada a la realitat de l’agrupament proposem les següents accions:
1º.- Donar a conèixer la proposta als voluntaris de l’agrupament escolta, sempre des d’un punt de vista crític però constructiu. S’ha de valorar què accions i eines ens seran útils per a treballar en el nostre agrupament. A més cada voluntari ha de valorar en quina fase del cicle del voluntariat es troba i actuar en conseqüència.
2º.- Adaptar els perfils a la realitat del nostre agrupament escolta. Cal tenir clar que s’han d’adaptar els perfils a la realitat de l’agrupament escolta, i no a les preferències individuals dels voluntaris, ja que estàs poden canviar cada any i amb cada persona, fent que perda coherència i serietat respecte a la resta de perfils. L’agrupament escolta és qui decideix quin perfil vol per a cada càrrec i llavors se cerca la persona que més s’aproxima a aquest perfil, així estarem treballant de forma objectiva.
3º.- Desenvolupar i formar tant la figura del dinamitzador del kraal com del coordinador d’agrupamentde manera que entre les seues funcions es trobe realitzar el seguiment del kraal.
4º.- Dins de l’elaboració del Projecte Educatiu d’Agrupament (PEA), quan treballem la línia de la comunitat educativa, devem realitzar una anàlisi d’en quina fase es troben els educadors i realitzar l’elecció d’objectius de treball del kraali les distribució d’educadors en les branques tenint açò en compte.
A més d’aquestes accions, a l’hora de treballar l’engegada del Programa d’Adults en l’agrupament escolta, hi ha tres continguts que hem de plantejar-nos:
EL TREBALL DE LES FASES DEL CICLE DEL VOLUNTARIAT
És important plantejar-nos en quina fase aquesta cada voluntari del grup, que la persona accepte en quina fase es troba i que treballe en conseqüència. D’igual manera la resta del kraal o del comitè ha de ser conscient d’açò i no exigir més o menys.
ELS PERFILS DELS VOLUNTARIS
Quan un voluntari es defineix en una fase o una altra, s’adaptarà a un dels perfils proposats valorant si aquest perfil s’adecua al seu plantejament personal,perquè la resta del kraal sàpia al que s’està comprometent i què es pot esperar d’ell, així com el que ell espera de l’agrupament.
DRETS I DEURES DELS VOLUNTARIS
És fonamental que cada voluntari conega a què té dret com a voluntari i què ha de fer en triar dur a terme un voluntariat en l’agrupament escolta. Açò ens permet desenvolupar el joc democràtic dins del grup i tenir un marc del com ni el voluntari ni el grup ha d’eixir-se.
Aquests tres continguts han de desenvolupar-se en l’agrupament, especialment en la realització del PEA, ja que ens permeten situar l’espai de voluntariat de l’agrupament escolta i el procés de desenvolupament de cada voluntari. Finalment, hem de tenir present que no s’ha de treballar en un moment puntual, sinó durant el seguiment i avaluació del PEA i no en una sola ronda, sinó de forma progressiva durant les successives rondes.
El PdA compta amb quatre objectius principals per a aconseguir la finalitat de desenvolupar un escoltisme de qualitat mitjançant el treball dels voluntaris. Entenem que és fonamental aconseguir aquests objectius per a un òptim desenvolupament dels voluntaris dins de l’agrupament escolta. Aquests objectius es proposen per a ser aconseguits per l’agrupament escolta, entès com a espai de desenvolupament del voluntariat, el que facilite la seua consecució a través d’accions concretes. Per a açò us proposem diverses accions, amb els seus corresponents indicadors, per a facilitar la consecució dels objectius.
OBJECTIUS | ACCIONS PROPOSTES | INDICADORS |
Implicar als voluntaris en el seu procés de creixement personal dins de l’escoltisme. | – Perfils i funcions atraients. – Promoció del kraal. – Realització de cursos de formació i espais de “saber ser”. – Difusió de publicacions. – Involucrar-se en activitats de kraal. – Asunción responsabilitats de forma progressiva i coherent. | – Quantitat de voluntaris formats. – Assistència a les activitats de kraal. – Durada dels voluntaris dins de l’agrupament escolta. – Dinàmiques realitzades. – Moments de kraal. |
Fomentar el desenvolupament dels espais de participació dels voluntaris. | – Realització de reunions de kraal dinàmiques. – Acompanyament dels voluntaris en els seus espais de participació. – Realització de cursos de formació i espais de “saber ser”. – Implicació en la preparació d’activitats de voluntaris. | – Assistència a les activitats de kraal. – Implicació en les activitats d’agrupament. – Quantitat de voluntaris formats. – Ambient de les reunions. |
Dotar d’eines als voluntaris per a desenvolupar de forma òptima el seu treball. | – Difusió de publicacions. – Treballar l’acompanyament dels voluntaris en el grup. – Contacte amb el CreEquip. – Promoció de kraal. | – Quantitat de publicacions conegudes pel kraal. – Quantitat d’activitats específiques per al kraal. – Responsabilitats preses pels voluntaris. |
Promoure una gestió adequada dels mitjans de la FEV per a cobrir les necessitats dels voluntaris. | – Consulta dels mitjans de comunicació de la FEV. – Contacte amb el CreEquip. – Realització de reunions de kraal dinàmiques. | – Quantitat de recursos de la FEV utilitzats. – Assistència a les activitats de kraal. – Responsabilitats preses pels voluntaris. |
A part d’aquestes accions en l’agrupament es poden posar en pràctica moltes més que siguen alternatives o complementàries a aquestes. Aquestes són solament una proposta a manera de guia o exemple per a dur-ho a terme.
Documentació Programa d'Adults (PdA).
Descarrega’t en pdf el material que desitges del PdA: programa general, guia metodològica, perfils, etc.