CreEquip
El CreEquip es l’equip estructural de la FEV que es preocupa per la promoció dels kraals i el bon funcionament dels mateixos. Som un equip de gent molt simpàtica que està al vostre abast per al que necessiteu.
Si tens qualsevol dubte, contata a creequip@scoutsfev.org
És l’equip de Creixement i Equip Humà, que està coordinat per la seua persona responsable. Té dues línies de treball molt relacionades. D’una banda dota d’eines al kraal per prevenir i planificar la manca de persones educadores a mitjà i llarg termini, i per l’altra banda, s’encarrega de conscienciar i sensibilitzar sobre la importància de cuidar i preocupar-se per les persones educadores.
S’encarrega de tots els aspectes relacionats amb les persones adultes voluntàries, amb l’objectiu principal de promoure un voluntariat de qualitat. Treballa pel creixement qualitatiu i quantitatiu, tant en l’àmbit de l’agrupament com de la FEV. Ofereix als agrupaments escoltes i a la FEV una gran varietat de recursos i eines per treballar i millorar el seu creixement.
Els kraals són tan complexos i estan formats per tants aspectes diferents entrellaçats, que pot semblar complicat arribar a identificar quin és l’aspecte clau per millorar el seu funcionament.
En la vida del kraal podem identificar quatre dimensions que es troben interrelacionades, s’influeixen i es complementen mútuament. No hi ha una dimensió més important que una altra, sinó que el bon funcionament del kraal depèn de l’equilibri entre les quatre.
Ací teniu una breu explicació de les quatre dimensions i de les necessitats que s’engloben en cadascuna, perquè pugueu identificar amb major facilitat com és l’aspecte clau per a començar a treballar. Dins de cadascuna d’aquestes dimensions podem trobar necessitats concretes que es relacionen amb aspectes conflictius que pot tindre un kraal. Ací us presentem algunes dinàmiques per a treballar cada dimensió. És important aclarir que solament són suggeriments de treball que han de ser adaptades a cada kraal i a cada moment concret de l’agrupament.
Respon a tots els aspectes formatius i de metodologia escolta, és a dir, a les eines i habilitats que tenen els educadors per a realitzar la seua tasca educativa.
Necessitat: Enriquiment de les activitats
Necessitat: Formació i renovació de l’educador
Necessitat: Avaluar per a millorar
Necessitat: Acord als criteris educatius
Necessitat: Projecte Educatiu d’Agrupament (PEA)
Són tots els aspectes que intervenen en la relació personal que es dona entre els educadors, els diferents rols i interaccions que repercuteixen de forma directa en el funcionament del kraal com a equip de treball.
Necessitat: Bona comunicació
Necessitat: Coneixement entre educadors
Necessitat: Cohesió i confiança en el kraal
- Arbre
- El benefici (X,Y)
- El meu gra d’arena
- L’ordre de les edats
- Qui és qui
- Som un equip
- Valors d’un agrupament
Necessitat: Resoldre i aprendre dels conflictes
Necessitats: Relacions amb els pares i mares
Són aquells aspectes referents a la convicció dels educadors, a les seues creences i valors, que tenen a veure amb el sentit que es dóna a l’escoltisme i al fet de ser educador en l’agrupament escolta.
Necessitat: Cohesió i confiança en el kraal
- El benefici (X,Y)
- El meu compromís
- El meu gra d’arena
- l’Educador ideal
- Més accions i menys paraules
- Puzzle
Necessitat: Motivació dels educadors
Necessitat: Desenvolupament personal
Necessitat: Visió de branca i visió grupal
Són els elements més pràctics referents a l’organització i coordinació interna dels educadors i que poden arribar a fer més eficaços els esforços que realitzen.
Necessitat: Lideratge
Necessitat: Reunions eficaces i presa de decisions
Necessitat: Definició i repartiment de tasques
Necessitat: Treball d’equip
Explicació per a l’aplicació pràctica del PdA en l’agrupament escolta i la seua avaluació.
Per a posar en funcionament el PdA en un agrupament escolta sense que supose una ruptura total amb el que es porta fent fins al moment, i que es treballe de forma progressiva i adaptada a la realitat de l’agrupament proposem les següents accions:
1º.- Donar a conèixer la proposta als voluntaris de l’agrupament escolta, sempre des d’un punt de vista crític però constructiu. S’ha de valorar què accions i eines ens seran útils per a treballar en el nostre agrupament. A més cada voluntari ha de valorar en quina fase del cicle del voluntariat es troba i actuar en conseqüència.
2º.- Adaptar els perfils a la realitat del nostre agrupament escolta. Cal tenir clar que s’han d’adaptar els perfils a la realitat de l’agrupament escolta, i no a les preferències individuals dels voluntaris, ja que estàs poden canviar cada any i amb cada persona, fent que perda coherència i serietat respecte a la resta de perfils. L’agrupament escolta és qui decideix quin perfil vol per a cada càrrec i llavors se cerca la persona que més s’aproxima a aquest perfil, així estarem treballant de forma objectiva.
3º.- Desenvolupar i formar tant la figura del dinamitzador del kraal com del coordinador d’agrupamentde manera que entre les seues funcions es trobe realitzar el seguiment del kraal.
4º.- Dins de l’elaboració del Projecte Educatiu d’Agrupament (PEA), quan treballem la línia de la comunitat educativa, devem realitzar una anàlisi d’en quina fase es troben els educadors i realitzar l’elecció d’objectius de treball del kraali les distribució d’educadors en les branques tenint açò en compte.
A més d’aquestes accions, a l’hora de treballar l’engegada del Programa d’Adults en l’agrupament escolta, hi ha tres continguts que hem de plantejar-nos:
EL TREBALL DE LES FASES DEL CICLE DEL VOLUNTARIAT
És important plantejar-nos en quina fase aquesta cada voluntari del grup, que la persona accepte en quina fase es troba i que treballe en conseqüència. D’igual manera la resta del kraal o del comitè ha de ser conscient d’açò i no exigir més o menys.
ELS PERFILS DELS VOLUNTARIS
Quan un voluntari es defineix en una fase o una altra, s’adaptarà a un dels perfils proposats valorant si aquest perfil s’adecua al seu plantejament personal,perquè la resta del kraal sàpia al que s’està comprometent i què es pot esperar d’ell, així com el que ell espera de l’agrupament.
DRETS I DEURES DELS VOLUNTARIS
És fonamental que cada voluntari conega a què té dret com a voluntari i què ha de fer en triar dur a terme un voluntariat en l’agrupament escolta. Açò ens permet desenvolupar el joc democràtic dins del grup i tenir un marc del com ni el voluntari ni el grup ha d’eixir-se.
Aquests tres continguts han de desenvolupar-se en l’agrupament, especialment en la realització del PEA, ja que ens permeten situar l’espai de voluntariat de l’agrupament escolta i el procés de desenvolupament de cada voluntari. Finalment, hem de tenir present que no s’ha de treballar en un moment puntual, sinó durant el seguiment i avaluació del PEA i no en una sola ronda, sinó de forma progressiva durant les successives rondes.
El PdA compta amb quatre objectius principals per a aconseguir la finalitat de desenvolupar un escoltisme de qualitat mitjançant el treball dels voluntaris. Entenem que és fonamental aconseguir aquests objectius per a un òptim desenvolupament dels voluntaris dins de l’agrupament escolta. Aquests objectius es proposen per a ser aconseguits per l’agrupament escolta, entès com a espai de desenvolupament del voluntariat, el que facilite la seua consecució a través d’accions concretes. Per a açò us proposem diverses accions, amb els seus corresponents indicadors, per a facilitar la consecució dels objectius.
OBJECTIUS | ACCIONS PROPOSTES | INDICADORS |
Implicar als voluntaris en el seu procés de creixement personal dins de l’escoltisme. | – Perfils i funcions atraients. – Promoció del kraal. – Realització de cursos de formació i espais de “saber ser”. – Difusió de publicacions. – Involucrar-se en activitats de kraal. – Asunción responsabilitats de forma progressiva i coherent. | – Quantitat de voluntaris formats. – Assistència a les activitats de kraal. – Durada dels voluntaris dins de l’agrupament escolta. – Dinàmiques realitzades. – Moments de kraal. |
Fomentar el desenvolupament dels espais de participació dels voluntaris. | – Realització de reunions de kraal dinàmiques. – Acompanyament dels voluntaris en els seus espais de participació. – Realització de cursos de formació i espais de “saber ser”. – Implicació en la preparació d’activitats de voluntaris. | – Assistència a les activitats de kraal. – Implicació en les activitats d’agrupament. – Quantitat de voluntaris formats. – Ambient de les reunions. |
Dotar d’eines als voluntaris per a desenvolupar de forma òptima el seu treball. | – Difusió de publicacions. – Treballar l’acompanyament dels voluntaris en el grup. – Contacte amb el CreEquip. – Promoció de kraal. | – Quantitat de publicacions conegudes pel kraal. – Quantitat d’activitats específiques per al kraal. – Responsabilitats preses pels voluntaris. |
Promoure una gestió adequada dels mitjans de la FEV per a cobrir les necessitats dels voluntaris. | – Consulta dels mitjans de comunicació de la FEV. – Contacte amb el CreEquip. – Realització de reunions de kraal dinàmiques. | – Quantitat de recursos de la FEV utilitzats. – Assistència a les activitats de kraal. – Responsabilitats preses pels voluntaris. |
A part d’aquestes accions en l’agrupament es poden posar en pràctica moltes més que siguen alternatives o complementàries a aquestes. Aquestes són solament una proposta a manera de guia o exemple per a dur-ho a terme.
També podeu compartir les vostres pròpies dinàmiques i enviar-nos-les perquè les pengem en la web fent servir aquesta plantilla/explicació que el Creequip ha dissenyat.